Za ICT-sektor iz EU-ovih fondova 1,7 milijuna eura

Bez autora
Mar 14 2011

U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku otvoren je u ponedjeljak Info-tjedan. Na tom se edukativnom sajmu, koji će do 18. ožujka svim zainteresiranima ponuditi informacije i radionice o EU-ovu programu podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija - CIP ICT PSP, očekuje financiranje projekata iz zemalja EU-a, kao i Hrvatske, u ukupnoj vrijednosti od 115,5 milijuna eura. Hrvatska je članica programa CIP ICT PSP od 2008., a riječ je o programu kojim se potiče inovativnost i konkurentnost kroz širu i učestaliju uporabu ICT-a od strane građana, uprave i poduzetnika. Program se provodi u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske komisije (EK) od 2007. do 2013. s proračunom od 730 milijuna eura za sve zemlje članice EU-a.

Za ICT-sektor iz EU-ovih fondova 1,7 milijuna euraU Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku otvoren je u ponedjeljak Info-tjedan. Na tom se edukativnom sajmu, koji će do 18. ožujka svim zainteresiranima ponuditi informacije i radionice o EU-ovu programu podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija - CIP ICT PSP, očekuje financiranje projekata iz zemalja EU-a, kao i Hrvatske, u ukupnoj vrijednosti od 115,5 milijuna eura.

Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, kazao je da je Hrvatska članica programa CIP ICT PSP od 2008., a riječ je o programu kojim se potiče inovativnost i konkurentnost kroz širu i učestaliju uporabu ICT-a od strane građana, uprave i poduzetnika.

Program se provodi u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske komisije (EK) od 2007. do 2013. s proračunom od 730 milijuna eura za sve zemlje članice EU-a.

»Ipak, Hrvatska je, uz još nekoliko zemalja nečlanica Unije poput Turske, Srbije i drugih, uspjela ući u taj program te je za njega od uključenja 2008. do danas iz proračuna uplatila 1,7 milijuna kuna članarine, za što će povući 1,7 milijuna eura za ICT-projekte do 2013.«, istaknuo je Lučić.

Zamjenica državnog tajnika Ivona Andrijašević pozvala je zainteresirane pravne osobe u Hrvatskoj, od javnih i privatnih tvrtki, lokalne i državne uprave do akademske zajednice, da se ICT-projektima jave na ovogodišnji natječaj EK za taj program. Natječaj je otvoren od 1. ožujka do 1. lipnja, a dodatne i detaljnije informacije mogu se dobiti u Središnjem uredu. Pritom je upozorila da se nitko ne može samostalno prijaviti, nego u sklopu tima u kojem je najmanje četiri partnera, a najviše sedam, iz nekoliko zemalja EU-a.

Iznijela je i podatke da je od 2008., kada je imala samo jedan projekt u tom programu, Hrvatska napredovala te 2010. završila i 2011. počela s ukupno sedam projekata. Za njih je Hrvatska iz proračuna 2010. dala 66.000 eura, a iz EU-a povukla 381.000 eura, dok će to za ovu godinu biti omjer 258.700 eura (Hrvatska) i 495.000 eura (EU).

Sve su to, kako se čulo, projekti dobre prakse, ali i za koje su njihovi voditelji i partneri morali proći stroge i detaljne procedure, pripreme i pregovora s EK-om kako bi dobili novac. Od tih projekata danas je predstavljeno pet - ePoziv (iz vozila, u sklopu europskog jedinstvenog broja za hitne službe 112 u koji je uključena Državna uprava za zaštitu i spašavanje), eGov4You (uključen Grad Rijeka), BRIESEIDE (uključen Geofoto), Let'sMT (uključen Filozofski fakultet u Zadru i Zagrebu) te EHR-Q-TN (uključeno Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku). Što se tiče prolaznosti prijavljenih projekata, ona je pala na manje od 50 posto. Uz to, i iznosi su bili manji od očekivanih. No, smisao Info-tjedna je da ohrabri poduzetnike da shvate CIP ICT PSP kao poslovnu priliku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik